Många konstnärer verkar i en skugg-ekonomi där aktörerna sitter inne med användbara kunskaper och färdigheter men där det inte alltid finns pengar. I den bästa av världar kan alla transaktioner ske i utbyte mot ersättning i form av lön eller arvode. Det är däremot inte alltid möjligt konstnärer emellan då tillgången till likvida medel kan vara begränsad i perioder. Därför föreslår jag att man försöker formalisera fenomenet “I’ll owe you one” – Jag får vara skyldig dig en tjänst.

Jag har själv både givit och tagit emot tjänster som öppnat dörrar för andra eller som hjälpt mig på olika sätt men det är inte så lätt att hålla reda på vem man borde hjälpa nästa gång den råkar i knipa. En tjänst kan röra allt ifrån att lägga en halvdag av sin tid för att hjälpa till med ett datorprogram som man är bra på, hjälpa någon att uppdatera hemsidan eller flytta prylar från en gammal ateljé till en större.

Jag har designat “Tjänstecheckar” som man kan printa ut och klippa isär om man vill. Nästa gång du själv eller någon annan blir skyldig en tjänst kan ni båda skriva namn och datum samt, efter “vad”, vilken typ av tjänster som mottagaren kan bidra med vid ett senare tillfälle. Spara varsin kopia så kommer ni ihåg överenskommelsen. Det skadar inte att hålla kontaktnätet vid liv genom att höra av sig med jämna mellanrum till den som hjälpt dig med en tjänst och fråga om du kan göra någonting för hen.

Tjänstecheckarna hjälper till att hålla koll på om du själv är en person som oftast gör någon en tjänst men sällan får tillbaka, eller vice versa. På så sätt kan tjänstekontot balanseras lite lättare. Inte så dumt! 🙂

Klicka på länken nedan så kommer du till en sida med PDF:en. Högerklicka på bilden och spara till datorn, sedan är det bara att skriva ut!

Tjänstecheckar Konstbanken

OBS Tjänstecheckarna är publicerade under den licens som betecknas “CC BY-NC-SA” Denna licens låter andra remixa, anpassa och bygga vidare på designen i icke-kommersiella syften så länge de erkänner upphovspersoenn och licensierar sina bearbetningar under samma villkor.