Projektstöd: en Dragprins kommer ut ur garderoben

Kostymören och dräkthistorikern Anna Sefve och jag är väldigt glada över att ha fått projektstöd från Göteborgs stad för att genomföra ett nytt samarbete i projektet “Performancekonstnären och Skräddaren: en Dragprins kommer ut ur garderoben”.Projektet kommer att presenteras i samband med Konstepidemins performancefestival i januari 2023.

Den moderna monarkins dilemma är att kungligheter inte motsvarar vår bild av hur en kunglighet borde se ut. Som performancekonstnär med drag-förtecken har jag inte sådana begränsningar!

“Vi vill använda dräkt och performance för att gestalta queer identitet på ett sätt som riktar blicken mot en av maktens traditionella institutioner, i det här fallet monarkin, och erbjuda en queer spegelbild av det kungliga yrket. Jag har gjort preliminära undersökningar för att arbeta fram en drag-persona i form av sagoprinsen Frei von Fräähsen zu Lorenzburg, och har då haft som mål att ifrågasätta monarkins fiktion – vad är det egentligen som gör just Carl-Gustaf Bernadotte, och ingen annan, till kung med regentnumret XVI? Är inte det där med ”kunglighet” egentligen bara en fråga om socialt kontrakt, och kan kontraktet om vem som är kunglig i så fall skrivas om?
Kan det omvända råda – att en performancekonstnär med rätt träning kan bli en bättre kopia av det lite sämre och taffligare originalet Carl XVI Gustaf?
Samarbetet med Anna Sefve innebär att ny kompetens i form av kostymdesign, dräkthistoria och kunskap om performativa symboler kan knytas till projektet.”

You Might Also Like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.