Heraldiknörderi – den “skrafferade” Regnbågsflaggan

Regnbågsflaggan eller “Prideflaggan” är, förvånande nog, fortfarande kontroversiell i vissa delar av samhället, i vissa delar av världen rentav olaglig. Om man vill flagga med en lite mindre iögonenfallande regnbågsflagga, kan man testa den kod av prickar och streck som vi heraldiker har använt i alla tider för att återge färg i svartvitt tryck.

Inom heraldiken (alltså läran om vapensköldar) kallas tekniken “skraffering” (från italienska sgraffiare, att rista) och innebär att prickar och streck i olika riktningar står för en viss färg (på heraldikspråk kallade tinkturer). Ett tomt fält utan märken tolkas som vitt (alltså silver inom heraldiken) medan prickar tolkas som gult (guld) och stående linjer betecknar rött.

Svartvitt tryck har alltid varit billigare än färgtryck och gamla tiders heraldiska handböcker skulle ha blivit för dyra. Då kom någon på den smarta idén med det skrafferade kodsystemet för att spara pengar. Här nedan är ett exempel på den svenska uradliga ätten Banérs stamvapen: En spets mot sinister, silver i rött fält

Om du vill regnbågsflagga lite diskret även utanför karneval-säsongen så kan du ju testa att använda den lite mer vardagliga skrafferade varianten!

Hör gärna av dig om du vill ha hjälp att anta ett vapen för dig och din familj!

You Might Also Like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.