Makt, mode och manér

 

120 originalblåsor av Jean Paul Gaultier ställs ut på Arkitektur- och Designcentrum i Stockholm, och samtidigt ställs bilder av Helmut Newton ut på Fotografiska. De som skapar och porträtterar Fashion nöjer sig inte med att klä och avbilda oss. Istället vill de driva agendan för kroppsliga regimer eller så har de högtflygande politiska ambitioner som når långt bortom cat-walken.

Mode har alltid varit förknippat med makt. Den som har råd att “hänga med” visade att hen är alfahane eller alfahona med tid och resurser att göra sig snygg. Modet var ett redskap för propaganda eller en tidig variant av att bli medveten om sin egen person som varumärke. God smak och dyrbara tyger visade att man hade klass och bildning och därmed antagligen var mer lämpad (än till exempel en utfattig torpare) att styra över sina medmänniskor.

Modet erbjuder också möjligheter att utöva makt över andra. I perioder var det strängt reglerat i lag vilka färger som kunde bäras av vem. Somliga personer hade rätt att ha på sig en viss typ av päls, andra hade det inte. Korsetten tvingade in kvinnokroppen i en behagfull form samtidigt som den garanterade en viss feminin skörhet till följd av andnöd och förstoppning. Kvinnor skulle dölja benen med stora kjolar och Gud nåde den man som skulle få för sig att ta på sig en klänning! Modet används för att markera klass och kön och de som avviker blir förlöjligade eller misstänkliggjorda. Vi har väl alla sett wannabe-bratsen som slänger på sig hela utstyrseln, komplett med backslick och en dålig attityd, men som inte riktigt kan koderna? Modet – utstyrseln – är inte allt, man måste kunna föra sig också.

Manér, kroppsliga regimer, visar din grupptillhörighet. Är du sirlig och omständig i kroppsligt och talat språk? Då har du haft tid och råd att göra annat än att skrapa fram rovor ur en karg och snål jordplätt. Fjärtar du offentligt eller skrattar du åt bögskämt? Det talar volymer om vem du är.

Så vart vill jag egentligen komma med dagens inlägg?
Modeskaparna har gått ifrån att bara klä våra kroppar, till att bli del av överklassens personliga propagandamaskin. De har skapat, och revolterat mot, olika kroppsliga regimer och till och med format kroppen efter tidens rådande filosofi. Idag vill modeskaparna vara konstnärer och filantroper. Fantastiska haute couture blåsor (som få skulle drömma om att ta på sig) visas upp på modeveckor runt om i världen för att designern ska kunna erövra sig den åtråvärda titeln “konstnär”. En del designers har aspirationer på att förbättra världen genom att använda miljövänliga och rättvisemärkta material eller genom att “våga vägra päls”. Åter somliga vill frigöra människan genom leken och lusten att experimentera med det personliga uttrycket.

Frågan är nu:
Vilken funktion fyller modet idag? Vilken funktion fyller fashion för dig? Klär vi oss medvetet och stilsäkert eller apar vi bara efter när konfektionsbutikerna lanserar nästa säsongs “inne-färg”?

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

You Might Also Like

2 thoughts on “Makt, mode och manér

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.