Fursten av Lorenzburg jubileumstalade på Röda Stens Konsthall

Alla foton: Hendrik Zeitler

Hans Furstliga Höghet Furst Frei genomförde det ärofulla uppdraget att officiellt öppna jubileumsfestligheterna i samband med Göteborgsbaserade Galleri Box 25:årsjubileum på Röda Stens konsthall. Anita van der Wolfdoorn tjänstgjorde som adjutant och stabstrumpetare. Efter jubileumstalet överräckte Fursten ett privilegiebrev för hovleverantörskap av samtida konst, samt en vapensköld som alluderar på Lorenzburgs flagga Oriflamme – den krönta gyllene ärtan mot rött fält.

Här är talet i dess helhet:

1998…

Så länge sedan men ändå så nyss. Åtminstone för oss som hunnit bli medelålders… eller lite mer…

Nådens år 1998 stod nära tröskeln till ett millenieskifte med oviss utgång. Framtiden hängde i vågskålarna och konsten, litteraturen, filmen – till och med de allt mer påkostade, och kulturellt mer betydelsefulla dataspelen – speglade en längtan efter en kommande guldålder såväl som rädslan för en nära förestående civilisationens kollaps. Mänskligheten har livlig fantasi, som det brukar heta: vi föreställer oss så lätt både utopier och dystopier. Och apropå vågskålarna jag nämnde… med facit i hand 25 år senare, måste vi fråga oss – ofta på individnivå – hur vi ska rätta upp den sociala, ekologiska och ekonomiska obalans som råder, och som så försvinnande få verkar bry sig om?

Men allt är inte mörkt! Det finns ljusglimtar och hopp! Små och stora insatser genomförs dagligen för att väcka, tjusa, roa, förmana och uppmuntra människor till att välja omsorgen, glädjen och leken – kärleken. En sådan eldfluga – outtröttlig och trotsigt glittrande mot en fond av upptornande mörka moln – är Galleri Box: 25-åringen vi har samlats för att fira!

Jag som inleder aftonens lovsånger till det *numera ärevördiga* Galleri Box, heter Beau Prins-Frei Glorifons St-Barbara Sacrélicorne Maxpaon Caspar Melchior Baltazar Konstantin August Konrad Otto Jean-Seraphine von Fräähsen zu Lorenzburg… …Och jag är en av dem som – lite för fort för min egen smak – börjar närma mig de 50. Till vardags är jag konstnär och författare… och om det inte skulle vara nog, arbetar jag även sedan 2014 som deltidsmonark över den eviga sagonationen Lorenzburg – ett storskaligt konst-, kultur- och suveränitets-projekt, utsträckt  över tid och rum, på alla de jordens platser som bär namnet Lorensberg.

1998….

1 januari: Västra Götalands län bildas genom en sammanslagning av de över 300 år gamla länen Skaraborgs, Älvsborgs och Göteborgs och Bohus län.

5 januari – Huvudet på statyn Den lille havfrue sågas av – igen. Första gången var 1964. 1984 gick högerarmen samma öde till mötes. 2003 sprängdes statyn.

7 februari – De 18:e olympiska vinterspelen invigs i Nagano, med deltagare från 72 länder

14 februari – Det om- och tillbyggda Moderna museet i Stockholm återinvigs av min egen kära kusin och kollega, kung Carl XVI Gustaf – also known as Sveriges Bäst betalde performancekonstnär.

14 mars – artisten Jill Johnson vinner Melodifestivalen med bidragen Kärleken är – Hon kommer dock bara på 10:e plats i Eurivision Song Contest i Birmingham.

23 mars – filmen Titanic får elva Oscar på den 70:e oscarsgalan.

10 april  – Trandansen vid Hornborgasjön slår rekord. Med fler än 9 000 fåglar.

7 maj – Sverige blir världsmästare i ishockey för sjunde gången. efter 0-0 mot Finland. Oh ruelse för finnarna!

20 juni – Peter Jöback slår rekord på Svensktoppen, 74 veckor med låten Guldet blev till sand.

1 augusti Världens dyraste frimärke, det svenska Gul tre skilling banco från 1855, säljs för 14 miljoner SEK.

5 augusti – Marabou slutar tillverka tuggummit Toy samtidigt som ett

åtgärdsprogram inrättas för att rädda den svenska flodkräftan.

4 september – Sökmotorn Google grundas av Larry Page och Sergey Brin.

19 september – Elisabeth Ohlson Wallins fotoutställning Ecce Homo invigs och väcker stark debatt i offentligheten. men Svenska kyrkans ärkebiskop KG Hammar försvarar den

19 november – fastslår EU-domstolen att Sverige inte kan förbjuda uppfödning av monsterboskapen belgisk blå.

3 december – Anja Pärson, Sverige tar sin första världscupseger i slalom i Mammoth Mountain, Kalifornien.

24 december – Dataspelet blir “årets julklapp” i Sverige.

Det är alltså under detta galna, och därmed alldeles vanliga, år i mänsklighetens historia som Galleri Box bildas…

Galleri Box ligger på Kastellgatan 10, ett stenkast från Skansen Kronan. Dit går vi Göteborgare och andra för att se nyskapande och tankeväckande samtidskonst, och för att ta del av det utökade programmet som bland annat erbjuder konstnärssamtal, föreläsningar och seminarier. Under sina 25 år har Galleri Box haft värdskapet för 150 utställningar och idag är det ett viktigt konstnärligt gravitationscentrum i Västra Götalandsregionen. Och apropå de tidigare nämnda eldflugorna som trots allt utmanar tidens mörka krafter:  Galleri Box drivs av konstnärerna själva – eldsjälar vars livliga fantasi får dem att tänka att en annan morgondag inte bara är möjlig, utan också görlig! Utan dessa människor, ni som rullar upp ärmarna och får saker gjorda, blir Galleri Box – och alla liknande organisationer – bara tomma skal. Ni som arbetat så hårt under dessa 25 år, för att tjusa oss, roa oss, förmana och uppmuntra oss.. Det är NI som förtjänar applåderna och kramarna och de aldrig sinande anslagen. I evighet. Amen.

Därmed har jag det stora nöjet och privilegiet att, som kvällens första person, officiellt gratulera Galleri Box och alla medarbetare till 25 års jubiléet!

Ett fyrfaldigt leve för Galleri Box – Leve det: 4 x hurra!

Och en salut för Galleri Box!!!

Foto Galleri Box 25 år Firande på Röda Sten Konsthall, foto: Hendrik Zeitler
Galleri Box 25 år Firande på Röda Sten Konsthall, foto: Hendrik Zeitler
Galleri Box 25 år Firande på Röda Sten Konsthall, foto: Hendrik Zeitler
Galleri Box 25 år Firande på Röda Sten Konsthall, foto: Hendrik Zeitler
Galleri Box 25 år Firande på Röda Sten Konsthall, foto: Hendrik Zeitler
Galleri Box 25 år Firande på Röda Sten Konsthall, foto: Hendrik Zeitler

 

You Might Also Like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.