Medelklassens hederskultur och Gay-drain

Jag läser Malin Wollins krönika i Aftonbladet och tänker att hon har så rätt! Hon skriver att det råder en Gay-drain ute i småorterna, det vill säga att homo- bi- och transpersoner flyttar från sina hemkommuner eftersom de inte klarar av den medelklassens hederskultur som råder där.

Medelklassen har sina koder; en sträng och schematisk uppförandekodex som tvingar människor att underkasta sig en livsstil av fredagsmys, heteronormativitet och framgångsideal. Missförstå mig rätt, det är inget fel på medelklassen per se. Vi har en stabil och välmående medelklass som bidrar till välfärd och trygghet i samhället MEN  den här socialgruppen är också självgod och övertygad om sin egen moraliska förträfflighet. För den som inte passar in kan medelklassens hederskultur innebära en gyllene bur av förväntningar och påtryckningar. Detta kanske är särskilt påtagligt i mindre samhällen.

Många homon pyser från orten så fort de tagit studenten (helst innan dess) för att söka lyckan och kärleken någon annan stans. Är det ett problem? Den kontroversielle professorn Richard Florida hävdar att det kan vara ett problem för en ort om det finns för få hbt-personer. Han introducerar begreppet “Bohemiskt index/ Gay index” som innebär att en region som har många hbt-personer också har många innovativa och “kreativa” invånare. Är detta för att kreativa människor är särskilt förtjusta i bögar? Antagligen inte bara. Däremot visar forskning att en region som är mer öppen och generös och tillåtande (en där bögar och flator skulle trivas och känna sig trygga) också attraherar kreativ och innovativ kompetens.

Så, sluta mobba freaksen ute i bruksorterna. Fira istället deras annorlundaskap, få dem att känna sig välkomna och förbered sedan för en invasion av spännande kreativ kompetens utifrån!

Frej von Fräähsen zu Lorenzburg

P.s Situationen är fortfarande ohållbar för hbtq-personer i Ryssland efter att en antigay-lag nu har röstats igenom i Duman.

You Might Also Like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.