En flagga för Lorenzburgs Trollskog

Den här berättelsen är en gåva till Lorensberg och Lorenzburg som ett svar på den genomförda röstningen för att namnge de två skogarna i området. Den här berättelsen handlar om “Trollskogen”. Hoppas att både barn och vuxna i området ska tycka om den. Den som är nyfiken kan också läsa om “Lingonskogen“.

Om Lorenzburgs Trollskog

Långt härifrån finns ett sagorike som har en gyllne ärta på sin flagga och, kan du tänka, i riket finns det tomtar, älvor, modiga prinsessor och en och annan skygg enhörning. Och troll? Visst finns det troll!

I sagoriket, som heter Lorenzburg förresten, växer en märklig skog, kan jag berätta, och den skogen heter Trollskogen. Om du tror att den heter så för att det bor troll där så har du alldeles rätt. Men nu ska du inte tro att trollen i Trollskogen är dumma och fula och elaka. Näggum de är! Ädlare och klokare varelser går nästan inte att finna! Och ful förresten? Vad är det egentligen? Det är bara de som är helt blinda i hjärtat som inte ser allt det vackra som finns i både små och stora ting här i världen. Och så även i trollen förstås men det är väl lättare att kalla det som man inte förstår för fult och dumt.

I alla fall! Trollskogen är en mycket speciell plats som gömmer sällsamheter och äventyr. Sällsammast av allt är nog trollens kung, han som kallas Trolldrotsen av människorna.
Han har en stor silvernål med inristade trolltecken och med den nålen syr han in den som vill i sagans väv. Och tro’t om du vill men vissa dagar är det så många människor som besöker Trolldrotsen att han får arbeta ända från Tuppagal till Stjärnebloss! Ja, de dagarna går nålen varm mellan Trolldrotsens fingrar och han hinner nog knapp ens äta det minsta lilla hallon!
Men så är det ju många människor som tröttnat på att deras egen värld blivit grå och lite elak. Det är väl inte så konstigt att de längtar bort, stackarna?

Men, jag höll så när på att glömma! Jag måste ju berätta om de tre ljus-spinnerskorna och den magiska tråden som träs i Trolldrotsens nålsöga. Jo, du förstår, det finns tre trollsystrar som man kan stöta på där i skogen. De samlar upp ljuset som rinner ner igenom trädens lövverk.
Solljus och månljus, till och med stjärnljus, samlas upp i systrarnas nät och sedan spinner de ljuset till en tråd som glittrar av silver och guld. Det är den tråden som trollens konung använder när han lagar revorna i människorna och fäster dem som färgsprakande lappar vid sagoväven.

Om du har lyssnat noga på det jag sagt så förstår du nog varför du aldrig ska göra en spindel illa eller skada ett spindelnät. Det kan ju faktiskt vara en av trollsystrarna som förvandlat sig för att samla upp ljus att spinna.

Det sista som jag ska berätta för dig handlar om de lustiga stentravar som man kan se här och var i Trollskogen. Det sägs att om du bär på någonting tungt och sorgligt kan du gå in i skogen och gräva en liten grop att viska dina hemligheter i. Sedan lägger du en sten ovanpå och på den stenen lägger du ännu en sten och på den ännu några till. Snart har du byggt ett litet torn, ja, sådär som du kan göra med leksaksklossar av trä.
När du har begravt det tunga kan du gå hem igen eller rymma till skogs om du är sugen på lite äventyr. Men det är alltid bäst att säga till innan man far iväg så att ingen behöver bli orolig!

 

You Might Also Like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.