Spekulativ folklivsforskning – St. Peregrins dag

 

Sankt Peregrinus helgondag infaller den 16 maj och i södra Sverige var detta märkesdag för potatissättningen. I Värmland markerade dagen frisläppning av boskapen och säsongens första betesgång. I samband med detta uppstod traditionen att gå en sorts ceremoniell skallgång i markerna och ropa ”Peregrinus, bind dina hundar!” – därmed trodde man sig kunna skrämma bort vargar som annars kunde döda kreaturen. Denna ritualiserade iscensättning, som antagligen är ett kulturellt bidrag från invandrade sk “svedjefinnar” i regionen, är en så kallad apotropeisk (från grekiska ἀποτρόπαιος, apotropaios, “avvärjande”), magisk handling där man hoppas kunna mota bort det farliga.

Det narrativ-performativa konstprojektet om den magiska sagonationen Lorenzburg i Karlstad är en plattform för spekulativa undersökningar av koncept som “kultur”, “tradition”, “nationell identitet” och “monarki”.

I kortfilmen St. Peregrins dag i Lorenzburg återskapar och återberättar vi traditionen så som den skulle kunna ha kunnat se ut i en tänkt sagonation i norra Europa. Avsändare för projektet är Lorenzburgs institut för Spekulativ Folklivsforskning.

Medverkande: General Paulina Palm, Anki Ebonsdotter, Djemel Ogren, Frei von Fräähsen zu Lorenzburg och Andreas Löfman.

You Might Also Like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.