Ett år rinner ut

Nu tar år 2013 slut och det är dags för känslomässigt bokslut. Det är någonting fint och symboliskt med tanken att tim- och minutvisarna på klockan markerar det magiska ögonblicket då systemet bootas om varje år. Klockan slår tolv och plötsligt känns luften lite fräschare och stjärnorna tindrar lite klarare. Människor världen över önskar varandra gott nytt år och tar sig kanske rentav en kort funderare på hur man levde sitt liv under det gångna året och hur man vill leva det framöver. Symboler är bra, de är krokar att hänga upp livet på.

Ett år rinner ut och vågor av nytt liv och ny tid sköljer in.
Det har varit ett tufft år för många och med utmaningarna ställs vi inför val som definierar oss i framtiden. Jag tänker band annat på Moderaternas val att ta lån på ett antal miljarder kronor, för att medborgarna ska kunna få en extra liten slant i fickan. Lånad tid rinner ut, verkligheten sköljer in: Moderaterna kommer nog inte att vinna valet 2014.

Samtidigt som skatten sänks föreslår Bo Rothstein professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet att det borde vara olagligt att skänka pengar till tiggare på gatan. Han hävdar på fullaste allvar att det är jämförbart att tigga och att sälja sex. Ja, skatten sänks med några hundringar i månaden samtidigt som mäktiga män uppmanar medborgarna att vända sig bort från de mest utsatta. Lånad tid rinner ut, vår medmänsklighet sipprar bort tillsammans med den…

Det blev jul, som det alltid blir, och den var grön och grann utanför stugknuten. Miljön krackelerar och klimatet eskalerar men det har vi inte tid med i jakten på nästa deal. Vi lever i en intensivt ocharmig tid när reklamfilmerna överröstar våra barns längtan efter närvarande föräldrar. Vart man än ser, i det offentliga rum som borde ägas av alla, har multinationella företag satt ner flaggan och mutat in områden i vårt medvetande. Vi ska vara medvetna om deras produkter och tjänster under all vår vakna tid. I Brasiliens största stad Sao Paulo blev det förbjudet med utomhusreklam och kreativiteten exploderade som följd.

Det blir nyår och då ska man gå på glittrig fest och äta hummer. Det är också tiden då man visar upp senaste partnern och hur snygg/ smart/ lyckad/ hen (och därmed man själv) är. Om man av naturen är kräsen och inte nöjer sig med vilken skit som helst så kan man med fördel registrera sig på en dejtingsida för elitsinglar:”För singlar vars privata ambitioner är lika höga som de yrkesmässiga”. År 2013 var året då min forna teaterfröken påpekade att elitsimmare är bäst på att simma, elitsinglar är bäst på att vara singel… …ja det är väl tyvärr så det får bli om man inte nöjer sig med vilken skit som helst.

Över hela världen finns djur som står, ligger och sitter fast i olika positioner i slakthus och burar. De väntar i trånga utrymmen på det definierande ögonblicket då kniven snittar dom så de får bli mat åt en människa. Andra får sprutan i sig eller förses med en ögonskugga som dessvärre bränner bort ögonlocket. Vi äter mer kött än någonsin trots att vi vet att vi inte borde. Vi köper dåliga mediciner av ljusskygga företag som köpt upp patenten på naturliga medel eller rentav köpt patent på själva plantorna. Ett vet vi: Vi kommer fortsätta att bli hungriga och sjuka. Vi kan för all del äta mindre kött och då kan en del av välfärdslivsstilens konsekvenser kanske lindras. Vi blir mindre sjuka. Bra för dig, mig, planeten och samtidigt minskas lidandet för kännande varelser i världen. Det är inte svårt att äta vegetariskt en enda dag i veckan. Spana in Köttfri Måndag och hitta lite spännande recept.

Vi läser tidningarna och hör snacket. Det är lätt att gå vilse i mörka tankar och hopplöshet men gör inte det är du snäll! Någonting nytt och friskt ligger i luften. Du känner det om du lämnar datorn och går utanför dörren ett slag. Stå stilla. Andas. Ta in det goda. Ja kära vän, det du känner är hoppet som återvänder!

Gott Nytt År från Prinsesspartiet

You Might Also Like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.