Demokratin skadas när vi skrämmer varandra till tystnad

Det är valtider och igår damp Sverigedemokraternas valpropaganda ner i brevlådan här i Majorna i Göteborg. Med “brevet” kom ett skyddande hölje som det stod “samhällsinformation” på, antagligen för att förläna SD’s politik ett skimmer av trovärdighet. Än mer  obehagligt var det att embalaget fläckats ner av någonting rött som var misstänkt likt blod. Well, SD’s trovärdighet känns ju lite sådär efter att deras kampanj mot tiggeri nu tapetseras upp i Stockholms Tunnelbana… …det känns liksom lagom fräscht att slå på den som ligger ner och det är inte konstigt att de får på skallen för dumheterna.

Jimmie Åkesson dyker upp med sin vattenkammade frisyr lite varstans i Sverige för att hålla tal men det “går inte bra nu” för honom. I Karlstad kastade man ägg och buade ut Sverigedemokraterna. I Göteborg uppmanade Ung Vänster till att sabotera Åkessons framträdande. På samtliga platser där Åkessons tal tvingas kortas ner, eller rentav uteblir, till följd av bråkigheterna jublar massorna och firar att demokratin har segrat…

…Men, hang on a minute!?
Det finns ett välkänt citat som Voltaire aldrig yttrade: “Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem”. Jag tänker inte heller yttra något så befängt men det finns faktiskt en poäng där. Ett samhälle där någon, ja vem det än må vara, kan skrämmas till tystnad har slagit in på en farlig väg. Den här gången hindras mörkerkrafterna att göra sin röst hörd. Intentionen är den bästa och den bakomliggande filosofin är att vi ska visa tydligt var vi står i förhållande till den Tsunami av högerkräks som väller in över Europa. Även jag höjer min knutna näve och skanderar “Bort med hatet”. Men, och detta är viktigt, jag kan inte och får inte sänka mig till samma nivå som mörkerkrafterna. I samma sekund som vi gör som dom så har dom vunnit. Det har hela tiden varit deras mål att slå till, hårt och snabbt, mot demokratin och det sociala kontrakt som upprätthåller den. Vi får inte göra deras jobb åt dom genom att anamma deras metoder!

Vi lever i ett land som på pappret fortfarande är en demokrati. Har man en böjelse för konspirationsteorier så kan man säkerligen komma med både en och två invändningar om hur demokratiskt vårt fina Sverige egentligen är. Who knows… ..Vad vi vet är dock detta: Demokratin och yttrandefriheten måste skyddas. Att straffa ut och skrämma dom som yttrar sina åsikter måste ta slut. Annars har mörkret vunnit.

Freï von Fräähsen zu Lorenzburg

You Might Also Like

2 thoughts on “Demokratin skadas när vi skrämmer varandra till tystnad

    1. Tack ska du ha för din kommentar. Jag läste nyligen (minns inte var) att en stor andel ungdomar och unga vuxna kan tänka sig att sälja sin röst för en femhundring eftersom de ändå inte tror att det spelar någon roll hur de röstar. Det är en farlig utveckling när vår tro på demokratin utarmas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.