Att äta som en Prins eller en Kurtisan!

Lorenzburgarna älskar vardagslyx och små guldkanter på tillvaron! Nationalrätten är en god, värmande och lyxig soppa – perfekt för en elegant vinterlunch eller förrätt till en större middag. Rätten lånar sitt namn av den legendariska franska kurtisanen Ninon de l’Enclos och det sägs att just hon har varit mycket förtjust i denna lätta soppa. Den som någonsin smakat Creme Ninon kan mycket väl föreställa sig att soppan, som serveras med lättvispad grädde och champagne, står för en finess och lyx som bör ha gått hem hos den kräsna franska överklassen i slutet av 1600-talet!

Den gröna ärtan är en symbol för Lorenzburg och den återfinns också i riksvapnet. Ärtan, som den faktiska huvudpersonen i sagan om “prinsessan på Ärten”, är liten men har stor potential att växa och bli någonting värdefullt och hälsosamt. Alltså ska man inte räkna bort de ting eller personer som kanske verkar små och obetydliga vid en första anblick.

Nu till receptet!

4 gula lökar
Några vitlöksklyftor
4 medelstora potatisar
Generöst med olivolja
1 matsked Smör
750g frysta gröna ärter
1 & 1/2 glas vitt vin
4-5 lagerblad
2 – 3 buljongtärningar
1 dl grädde
Svartpepper och Vitpeppar

Till serveringen: vispad grädde, Champagne, kaviar eller löjrom, färsk dill och finhackad gräslök.

Skär lök och vitlök i bitar (inte för smått, då allt ändå ska mixas) och bryn under omröring i olivolja och smör. Om det bränner lätt så kan du hälla i lite vatten i botten i grytan. Lägg i lagerbladen och låt dem vara med i ”svettningen” i bryningen.

Skär potatisarna i mindre bitar och lägg i grytan. Häll på vatten så det står över grönsakerna och låt puttra under lock till dess potatisarna är lite mjuka. Häll då i ärterna och mer vatten + grädde och de finfördelade buljongtärningarna. Låt koka i några minuter.

Fiska upp lagerbladen och mixa soppan med en stavmixer till dess den blir slät. Häll i vinet och koka upp och låt sjuda någon minut. Smaka av med peppar samt extra salt om det behövs.

Servera gärna med en klick vispad grädde. Häll i en skvätt champagne precis innan och strö över lite kaviar samt hackad dill och gräslök. Ett gott bröd och ett friskt torrt vitt vin till gör susen.

Avnjut till Fransk barockmusik, gärna Rameau eller Luly:
https://www.youtube.com/watch?v=v1ItcF7PWRM&spfreload=10
Bon Apetit!

Litet monogram

You Might Also Like