Spekulativ Genealogi!

Den som kommer från en adlig bakgrund, och dessutom av Furstlig ätt, måste vara bekant med sina anor. Alltså är det dags för ett spekulativt genealogi-projekt där jag, som Prins av det lilla Furstendömet Lorenzburg, måste återskapa historien genom att placera in mina förfäder och förmödrar i ett furstligt narrativ.

Min farfar var intresserad av släktforskning och jag är lyckosam som kan luta mig mot frukterna av hans ansträngningar, helt utan internet och datorer, någon gång under 70-talet. Vår tidigaste förfader, på pappas sida, föddes 1501. Han hette Harald “Taxebond” von Fräähsen och nu påbörjar jag ett konstnärligt/ spekulativt släktforsknings-projekt där jag använder mig av shamanistiska tekniker för att täppa till luckorna min furstliga familjehistoria.

Harald “Taxebond” von Fräähsen var den förste prinsen av Lorenzburg. Han föddes 1501, enligt vad som sägs, som yngste sonen i en lågadlig släkt. Så småningom förvärvade han stora landarealer och grundade Furstendömet Lorenzburg. Han fick smeknamnet “Taxebond” eftersom han införde skatter för att fattiga barn skulle kunna gå i skolan. De studenter som hade störst talang för studier var “bundna” till hovet där det tjänade den unga nationen. Många av dessa män och kvinnor från enkla bakgrunder erövrade både namn och adliga titlar för sina insatser.

Prins Haralds hustru hette Katarina Apekatt och hon var dotter till en mäktig greve. Katarina var känd, eller rentav ökänd, för sin bildning och för sin äventyrliga ådra. Utöver att träna sig i dans och brodyr, sysslor som räknades som passande för högättade damer, ägnade hon sig åt fäktning och falkjakt. Prinsessan Katarinas eskapader orsakade många höjda ögonbryn, men hon var mycket älskad av folket då hon personligen insisterade på inrättandet av flera bördshus där fattiga kvinnor kunde föda förhållandevis säkert.

Katarina Apekatt född 1525

I det kommande Spekulativa Genealogi-projektet skapar jag en familjehistoria som skulle kunna vara sann. Är vi ägda av det förflutna? Är vi predestinerade att upprepa våra förfäders och förmödrars misstag? Jag är övertygad om att myt och berättande kan omskapa människor och ge dem verktygen att välja sin egen väg. Följ projektet och lär känna Lorenzburgs furstliga familj!

litet-prinssigill

You Might Also Like