Min farfar var intresserad av släktforskning och jag är lyckosam som kan luta mig mot frukterna av hans ansträngningar, helt utan internet och datorer, någon gång under 70-talet. Vår tidigaste förfader, på pappas sida, föddes 1239, han hette Jarl Laurentius (Lars) Boson ( släkten Påfågel) och nu påbörjar jag ett konstnärligt/ spekulativt släktforsknings-projekt där jag använder mig av “shamanistisk/ associativa” och spekulativa tekniker för att täppa till luckorna i min furstliga familjehistoria. Med god hjälp av photoshop och en god portion fantasi skapar jag familjeporträtt av mina förmödrar och förfäder. För en översikt över hela Ättelängden, klicka här: 24 generationer av släkten von Fräähsen 

Poängen? All historia, den personliga och den kollektiva, har luckor. All historia, särskilt familjehistoria, fokuserar godtyckligt på de ättemedlemmar och den ättegren som är roligast, mest spännande eller “finast”. I det här projektet erkänner jag godtycket och täpper igen luckorna med fantasi för att se vem jag skulle/ kunde bli om jag hade en alternativ historia 😉

Harald “Taxebond” von Fräähsen var den förste prinsen av Lorenzburg. Han föddes 1501, enligt vad som sägs, som yngste sonen i en lågadlig släkt. Så småningom förvärvade han stora landarealer och grundade Furstendömet Lorenzburg. Han fick smeknamnet “Taxebond” eftersom han införde skatter för att fattiga barn skulle kunna gå i skolan. De studenter som hade störst talang för studier var “bundna” till hovet där det tjänade den unga nationen. Många av dessa män och kvinnor från enkla bakgrunder erövrade både namn och adliga titlar för sina insatser.

Prins Haralds hustru hette Katarina Apekatt och hon var dotter till en mäktig greve. Katarina var känd, eller rentav ökänd, för sin bildning och för sin äventyrliga ådra. Utöver att träna sig i dans och brodyr, sysslor som räknades som passande för högättade damer, ägnade hon sig åt fäktning och falkjakt. Prinsessan Katarinas eskapader orsakade många höjda ögonbryn, men hon var mycket älskad av folket då hon personligen insisterade på inrättandet av flera bördshus där fattiga kvinnor kunde föda förhållandevis säkert.

 

 

Kolla in några övriga medlemmar ur släkten:

Prins Simonus av Lorenzburg 1540 – 1613

Prinsessan Merit Margareta av Lorbeering 1545 – 1620

Haraldus II 1590 – 1662

Märit av Lorbeering 1595 – 1646

Prins Samuel av Lorenzburg

I det kommande Spekulativa Genealogi-projektet skapar jag en familjehistoria som skulle kunna vara sann. Är vi ägda av det förflutna? Är vi predestinerade att upprepa våra förfäders och förmödrars misstag? Jag är övertygad om att myt och berättande kan omskapa människor och ge dem verktygen att välja sin egen väg. Följ projektet och lär känna Lorenzburgs furstliga familj!

litet-prinssigill