Ett anställningsbrev och en kärleksförklaring till kunskapandet!

Erasmus av Rotterdam säger (om jag får översätta fritt): “Den sanne bokälskaren är inte den som håller sina böcker gömda i lådor och skåp, och som aldrig hanterar dem. Den sanne bokälskaren är den som, både dag och natt, tummar, nöter och sliter böckerna. Som fyller marginalerna med mångahanda anteckningar och som föredrar spåren efter … Continue reading Ett anställningsbrev och en kärleksförklaring till kunskapandet!

Konsten att vänta: Konsten måste vänta

Som konstnär arbetar man hela tiden. Låt mig säga det igen: SOM KONSTNÄR ARBETAR MAN HELA TIDEN. Alltså bokstavligen hela tiden. Har informationen sjunkit in än eller ska jag ta det en gång till? Konstnärer lever för att få skapa. Konsten, kulturen, reflektionen, kommentaren till samtiden, den intellektuella frigörelsen, protesten, ja alla dessa komponenter ingår i … Continue reading Konsten att vänta: Konsten måste vänta

Att äta som en Prins eller en Kurtisan!

Lorenzburgarna älskar vardagslyx och små guldkanter på tillvaron! Nationalrätten är en god, värmande och lyxig soppa – perfekt för en elegant vinterlunch eller förrätt till en större middag. Rätten lånar sitt namn av den legendariska franska kurtisanen Ninon de l’Enclos och det sägs att just hon har varit mycket förtjust i denna lätta soppa. Den som någonsin smakat … Continue reading Att äta som en Prins eller en Kurtisan!

En varmblodig politik eller en kallhamrad?

Det är frågan… Igår kväll bänkade vi oss med chipspåse och snask framför tv:n. Dags för slutdebatt, gladiatorspel, skådespel. Alla riksdagspartier fick komma till tals och alla tog som väntat chansen att dela ut smockor till höger och vänster (höhöhö). Matchen började lamt tyckte vi men snart eldades det på under galoscherna i denna sista kamp … Continue reading En varmblodig politik eller en kallhamrad?

Ställa dörren på glänt åt någon annan?

Jag är inte “guds bästa barn”. Jag är inte odelat altruistisk. Jag har många fel och brister. Det kommer liksom med jobbet att vara människa att man ställer till det ibland, blandar bort korten, går bort sig och gör bort sig. Det är precis så det ska vara. Det är sådana vi är. Vi har även kapacitet att … Continue reading Ställa dörren på glänt åt någon annan?

Kult-avdrag?

Jag (som själv är “Kulturarbetare”) har ingen i min bekantskapskrets (de är också “Kulturarbetare”) som gillar vår sittande kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Ministern har en passiv inställning till kulturen och verkar sakna förståelse för kulturens djupare värde. Jag vågar påstå att denna minister, som hävdat att ordet “kultur” är problematiskt och avskräckande, är helt fel … Continue reading Kult-avdrag?

Skära ner på arbetstiden?

 (från 5 juni 2014) Ciao Belli! Jag drog på mig sammetstofflan och tofflade bort till SVT-debatts provsändning inför Almedalsveckan. Det bjöds på kaffe och bulle och samtal före debatten och jag råkade, det var väl liksom mest naturligt att det blev så, i slang med några företrädare för Ung Vänster och för Socialistiska Partiet. Själva debatten … Continue reading Skära ner på arbetstiden?

#3 "Gråta för barnen" – en performance-ritual med magiska symboler, plastkroppar och långdragen klagan

Galenskaperna fortsätter! Förstörelsen och dödandet av grannar verkar aldrig mattas av i Israel/Palestina-konflikten. En hel värld bevittnar denna hemska situation men väldigt få konkreta saker görs för att nå varaktig fred. Vad ska vi ta oss till? “Gråta för barnen” är ett performanceverk som skapas just nu. Jag tänker mig en långdragen offentlig klagan där människor som … Continue reading #3 "Gråta för barnen" – en performance-ritual med magiska symboler, plastkroppar och långdragen klagan